Fondacija 787 je nevladina, neprofitna i apolitična organizacija koja od 2014. godine aktivno djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine sa strateškim ciljem razvoja jake i konkurentne ekonomije u kojoj žene i mladi imaju pokretačku ulogu.

Naša misija je da preduzetnicama i preduzetnicima pomognemo pri uspostavljanju i razvoju njihovih biznisa fokusirajući se na principe održivog razvoja i inovacije. Ostvarujemo je kroz pružanje praktičnog i primjenjivog znanja u okviru naših pažljivo osmišljenih programa prilagođenih bh. kontekstu, individualne usluge podrške, kroz kontakte, kvalitetnu zajednicu ali i finansijsku podršku (grantove i investicije).

Svi programi i aktivnosti F787 su besplatni za polaznike i polaznice, zahvaljujući kontinuiranoj podršci i povjerenju naših donatora i sponzora.
Fondacija 787 također stoji iza inicijativa poput Female Founders Network – FFN, mreže preduzetnica i onih koje to planiraju postati. Članica je Savjetodavnog odbora za razvoj preduzetništva žena UN Women u BiH i inicijator BH Mreže poslovnih anđela – BHBAN.

Šta radimo - usluge za preduzetnice i preduzetnike

Naš rad se temelji na uvjerenju da je razvijeno i otporno preduzetništvo neophodno za razvoj privrede Bosne i Hercegovine. Upravo zato provodimo različite programe i aktivno učestvujemo u izgradnji i razvoju preduzetničkog i startup ekosistema u kojem preduzetnice i preduzetnici mogu dobiti znanje, umrežavanje i kapital koji im je neophodan za unaprijeđenje njihovog poslovanja.

Implementiramo brojne dugoročne programe  koji za cilj imaju jačanje kapaciteta žene i mladih kako bismo unaprijedili njihovo znanje, vještine i stavove i pomogli u direktnom razvoju njihovih biznisa. Po cikličnom principu, Fondacija potpuno besplatno za korisnike/ce, implementira programe inkubacije, pred-akceleracije, akceleracije, investment readiness, te business resilience programe. 

Programi su fokusirani kako na startupove, tako i na male biznise koji posluju po “tradicionalnim” poslovnim modelima. Shodno specifičnim potrebama korisnika/ca sa kojima radimo, nerijetko kreiramo i programe „po mjeri“ koji adresiraju goruće probleme različitih skupina u različitim fazama razvoja (npr. preduzetništvo za žene žrtve nasilja, za samohrane roditelje, za biznise pogođene specifičnim krizama poput Covidpandemije itd.).

Pružamo usluge podrške razvoju pojedinačnim biznisima koji imaju veliki potencijal za rast i čije se poslovanje zasniva na značajnim inovacijama. U cilju pomoći mladima i ženama preduzetnicama da osnuju i vode takve biznise na efektivan način, Fondacija 787 obezbjeđuje potrebne usluge i metodologiju razvoja kompanije koje su primarno usmjerene na prenos znanja i vještina, te poslovno-pravno savjetovanje (npr. istraživanja tržišta, razvoj poslovnog modela, pravno savjetovanje, podrška pri internacionalizaciji itd.)

Zahvaljujući našim donatorima pružamo i finansijsku podršku mladima i ženama pri razvoju njihovih biznisa koji kroz učešće u našim programima imaju mogućnost dobijanja bespovratnih sredstava u formi grantova.

Osim toga, Fondacija je i inicijator osnivanja prve Mreže poslovnih anđela u BiH koji imaju za cilj ulaganja u startupove i biznise u našoj zemlji u ranoj fazi poslovanja. Fondacija je također

partner kompanija i fondova koji imaju izdvojena sredstva za ulaganje u biznise u BiH, te pomažemo pri privlačenju stranog kapitala.

Kako bi smanjili digitalni jaz između muškaraca i žena u korištenju digitalnih tehnologija i podržali što veći broj žena u tehnološkim startupovima, Fondacija 787 omogućava preduzetnicama prenos znanja i pristup novim i nadolazećim tehnologijama kroz specijalizirane inicijative, događaje i edukacije. Naime, brojna istraživanja pokazuju da postoje izrazite rodne razlike u pristupu i korištenju tehnologija općenito, a posebno u AI. Danas je 25% manja vjerovatnoća da će žene i djevojke u odnosu na muškarace znati koristiti digitalnu tehnologiju u osnovne svrhe, 4 puta su manje šanse da znaju programirati i 13 puta manje da će podnijeti zahtjev za IKT patent.

Ženama i mladima u BiH omogućavamo da iskoriste poslovne i ekonomske mogućnosti time što ih pravovremeno obavještavamo o aktuelnostima, prilikama i otvorenim pozivima putem sedmičnog biltena, društvenih mreža, web stranice, kao i naših događaja. Osim toga, Fondacija aktivno informiše relevantne aktere u BiH i inostranstvu o startup i poslovnoj sceni u našoj zemlji, te na taj način djelujemo kao medijator brojnih inicijativa.

Fondacija 787 je posvećena promjeni postojeće kulture pasivnosti u Bosni i Hercegovini i odlučni smo u promovisanju preduzetničke kulture koja protivrječi uspostavljenim normama koje dodjeljuju tradicionalne uloge ženama (“one trebaju biti domaćice”) i mladima (“njihovo znanje će biti primjenljivo tek u budućnosti”). S tim u vezi organizujemo različite kampanje podizanja svijesti i ističemo uspješne preduzetničke i startup priče.

Bez obzira na to da li u društvene svrhe ili za poslovne potrebe, umrežavanje omogućava nove i neograničene mogućnosti. U skladu s tim, posvećeni smo izgradnji poslovne mreže u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou kako bismo unaprijedili preduzetničku kulturu i olakšali preduzetničke napore žena i mladih. Fondacija je, između ostalog, osnivač

Female Founders Network – mreže iskusnih i potencijalnih preduzetnica iz BiH, koja od 2019. godine nastoji da olakša pristup resursima, te međusobnu preduzetničku saradnju.

Pružamo podršku institucijama, korporacijama i organizacijama u BiH koje čine dio preduzetničkog i startup ekosistema sa ciljem razvoja njihovih kapaciteta, pronalaska inovativnih rješenja za ključne izazove poslovanja, izgradnje inovativne kulture, formiranja zajednica i razvoja programa poslovne podrške.

Fondacija od početka svog djelovanja provodi istraživanja relevantna za male biznise i startupove, kao i o njima samima. Na osnovu rezultata istraživanja, kao i iskustvenom radu sa navedenim ciljnim skupinama, pripremamo prijedloge za pravno-regulatorne promjene i sistemsku institucionalnu i donatorsku podršku kako bismo olakšali dijalog između ključnih ekonomskih, političkih i društvenih aktera.

Naš tim

Dajana Džindo

Executive Director

Amela Brčaninović

Executive Director

Nataša Kučera

Executive Director

Miron Lukač

Executive Director

Renata

Executive Director

Fondacija također ima široku mrežu saradnika – konsultanata, trenera, savjetnika itd. koji pružaju podršku pri realizaciji programskih aktivnosti. Svaki pojedinac je ekspert u svojoj oblasti, a ono što nam je svima zajedničko je pristupačnost, visok nivo profesionalizma i međusobno poštovanje i uvažavanje.