BizUP pilot

BizUP pilot projekat, odnosno „Poslovna podrška biznisima pogođenim širenjem COVID-19“ je program podržan od strane Britanske ambasade kao mjera podrške preduzetnicama u vrijeme krize izazvane pandemijom. Cilj projekta bio je riješiti potrebe za financijskom i savjetodavnom podrškom 3 mikro preduzeća koja vode žene kako bi se povećale njihove šanse za opstanak u COVID i post-COVID okolnostima.

Implementacija je zvanično počela u maju 2020., nakon što je otvoren interni poziv za preduzetnice unutar zajednice Fondacije 787 i od 12 prijavljenih, odabrane su 3 preduzetnice.

Nakon potvrde učešća, započela je početna razmjena s preduzetnicima u vezi sa prikupljanjem dokaza o negativnom utjecaju COVID-19, te su održani individualni dijagnostički sastanci kako bi se odredili oblici, teme i ciljevi potrebne savjetodavne podrške, kao i potencijalna raspodjela finansijske podrške. Osim savjetodavne podrške koju su pružila 4 eksperta/ice, preduzetnice su dobile i grant sredstava u ukupnom pojedinačnom iznosu od 3.130BAM,.

Sve tri preduzetnice koje su učestvovale u programu su uspjele održati svoje poslovanje u okolnostima Covid pandemije.