Bold start

Bold Start je dvogodišnji program čiji je cilj bio podržati mlade koji imaju ideje kojima mogu ostvariti pozitivan uticaj u svojoj lokalnoj zajednici i bh. društvu kroz preduzetništvo.

Počeo je sa aktivnostima regrutovanja učesnika/ca 2019. godine kroz 6 kvalifikacijskih takmičenja širom BiH (Mostar, Zenica, Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, Bihać) i jedim takmičenjem online sa ciljem odabira 30 mladih čije ideje pozitivno utiču na njihovu lokalnu zajednicu ali i bh.društvo generalno.
U organizovanom radionicama i kvalifikacijskim pitch takmicenjima je učestvovalo ukupno 72 mladih ljudi, a u program je na osnovu rezultata kvalifikacijskih takmičenja primljeno 30 osoba od kojih je 27 pohađalo cjelokupni program u trajanju od 12 mjeseci, u sklopu kojeg su dodijeljena i grant sredstva u iznosu od 45.000KM.

U okviru projekta, Fondacija 787 je organizovala seriju višednevnih obrazovnih modula, kao i dodatna 4 webinara i radionice kao odgovor i podršku mladim preduzetnicima u COVID-19. Program je također uključivao dva panela, tokom kojih su učesnici razgovarali sa 9 uspješnih preduzetnika iz BiH. Svi učesnici su sproveli istraživanje tržišta i validaciju ideju uz podršku tima 787 i mentora, na osnovu čega su neki učesnici izmijenili svoje inicijalne ideje. Važno je napomenuti da su tokom 12 mjeseci intenzivnog rada, polaznici/ce su pokazali dosljednost i istrajnost pri realizaciji svojih projektnih/poslovnih ideja, ali i kreativnost pri nalaženju inovativnih međusobnih saradnji.

Posljednja radionica ovog programa je realizovana u februaru 2021. godine kada su u uslovima Covid pandemije, predstavljeni rezultati projekta javnosti, te livestream putem društvenih mreža. Predstavljeno je iskustvo i rezultati rada mladih preduzetnika/ca u formi prezentacije, te kroz interantivne sesije razmjene.

Realizaciju programa je finansirala Američka ambasada u BiH. Inače, Bold start BiH je dio programa koji se realizuje u više zemalja svijeta, a više informacija možete pogledati ovdje.