Dig.IT 1

Dig.IT je šestomjesečni inkubatorski program koji je počeo u oktobru 2021. godine i okupio 20 preduzetnica osnivačica biznisa i žena koje imaju poslovnu ideju iz cijele Bosne i Hercegovine i pružio im intenzivnu obuku iz oblasti digitalizacije i korištenja dostupnih digitalnih alata u cilju razvoja poslovnih ideja i unaprijeđenja poslovanja biznisa u ranoj fazi.

10 gradova u BiH 15 lokalnih eksperata 19 edukativnih sesija 20 učesnica 6 mjeseci

Učesnice su prošle niz edukacija i dobile priliku razviti vlastite digitalne vještine kako bi pospješile i ubrale digitalizaciju svojih biznisa. Oblasti iz kojih su preduzetnice stekle znanja i vještine obuhvataju: razvoj poslovnog modela, upravljanje finansijama, formiranje cijena, pisana poslovna komunikacija i e-sastanci, digitalno računovodstvo, promocija i oglašavanje na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, LinkedIn), email marketing, fotografisanje i samostalno kreiranje vizuelnog sadržaja, korištenje e-commerce rješenja, SEO optimizacija i Google Ads. 

Osim edukativnih sesija sa lokalnim ekspertima i usvajanja značajnih digitalnih vještina, učesnice su imale priliku takmičiti se za vrijedne nagrade. U okviru završnog pitch takmičenja najuspješnijem pitchu, preduzetnici Saniti Kurbegović iz Zenice ( biznis Bubamara – Platnena majstorica) je dodijeljena nagrada (re)brendiranja, kao i profesionalno fotografisanje proizvoda biznisa kroz saradnju sa uspješnim lokalnim fotografima/kinjama i dizajnerima/cama. Pet najuspješnijih pitcheva programa nagrađeno je individualnim radom sa mentorima na detaljnijem razvoju biznisa sa fokusom na specifične oblasti i izazove sa kojima se biznis susreće. 

U sklopu prvog izdanja programa prvo mjesto je osvojila preduzetnica Program je realiziran uz podršku Američke ambasade u BiH u periodu od oktobra 2021. do februara 2022. godine.