Poduzetne samohrane mame

Preduzetnički program namijenjen samohranim majkama sa šireg područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva koje imaju hobi ili ideju koju bi željele razviti u održivi biznis realiziran je od aprila do juna 2019. godine. U okviru programa implementiran je niz edukativnih radionica i personalizovanog poslovnog savjetovanja s ciljem unapređenja znanja i vještina 8 učesnica, te razmjene dobrih praksi u procesu razvoja poslovne ideje u uspješan biznis.
Tokom programa se govorilo o tome kako poslovnu ideju ili hobi pretvoriti u uspješan biznis, kako razviti održivi poslovni model za odgovarajuću ideju/hobi, na koji način registrovati biznis i sprovesti proces fiskalizacije, ali i upravljati finansijama i bez odgovarajućeg prethodnog znanja, kako provoditi marketinške aktivnosti, odrediti cijenu proizvoda/usluga i pozicionirati se na tržištu, te najzad, na koji način uspješno upravljati biznisom, komunicirati, te se umrežavati sa poslovnim akterima. Učesnice su, također, mogle računati i na obezbjeđeni dnevni boravak za svoju djecu tokom boravka na modulima, kako bi bezbrižno nastavile raditi na razvoju svojih ideja i ostvarenju značajnih pomaka u pretvaranju svog hobija u održivi biznis.
Program se realizirao uz podršku Udruženja „Marathon Sarajevo“ i Misije OSCE-a u BiH. Pored podrške partnera na projektu, Misije OSCE-a u BiH, finansijska sredstva za realizaciju programa prikupljena su kroz društveno odgovornu kampanju „Trčimo za poduzetne samohrane mame“ na trci Merkur Run4Lifestyle10K Night Run održanoj 22.06.2018. godine u Sarajevu.