PoWEr+

Oslanjajući se na veliki uspjeh i uticaj prvog izdanja programa na poslovanje biznisa koje vode žene, PoWEr+ je preduzetnički program za žene i djevojke iz cijele Bosne i Hercegovine koji je Fondacija 787 je realizirala u periodu od septembra 2019. do oktobra 2020. godine. U programu je učestvovalo je 16 žena i djevojaka koje imaju poslovnu ideju ili su tek registrovale vlastiti biznis.

1 bazar preduzetnica 10 promovisanih preduzetnica iz 7 različitih gradova/mjesta 11 dana kampanje #BiznisZa10 13 mjeseci programa 16 učesnica iz 8 različitih gradova/mjesta 18 učesnica 3 promotivne kampanje 48 različitih obuka/treninga 8 sedmica istraživanja tržišta 8 sedmica izrade poslovnog plana 8 sedmica mentoringa

Program je imao za cilj unapređenje znanja i vještina učesnica, razmjene dobrih praksi, te mentoring u procesu razvoja poslovne ideje u uspješan biznis. Fondacija 787 je ovim programom nastojala promovisati i ukazati na neiskorišteni potencijal preduzetništva žena, a sve sa ciljem ohrabrivanja žena u BiH da započnu vlastiti biznis. Pored niza edukativnih sesija i 1 na 1 mentorstva, program je omogućio učesnicama da uspostave dragocjenu mrežu profesionalnih kontakata, koji mogu podržati njihove preduzetničke aktivnosti. Takođe, oformljena je i jednistvena mreža žena osnivačica “Female Founders Network” koja za cilj ima razmjenu znanja i iskustava kako između preduzetnica, tako i između žena i djevojaka koje tek trebaju započeti svoje preduzetničko putovanje. Uvidjevši značaj i rezultate jedne ovakve mreže, aktivnosti Female Founders Network-a su se nastavile i nakon završetka PoWEr+ programa kombiniranjem susreta uživo, edukativnih webinara i online razgovora.

Aktivnosti PoWEr+ programa koje su trebale trajati devet mjeseci, prilagodile su se novim okolnostima i pojavi globalne pandemije COVID-19 što je značaj ovog programa dodatno učvrstilo realizacijom nizom online predavanja i webinara sa ekspertima/cama iz raznih oblasti poslovanja s ciljem prilgodbe poslovanja novim okolnostima i izazovima i pružanja adekvatne podrške preduzetnicama koje su se suočile sa novim, dotad nepoznatim izazovima u poslovanju.

Prepoznavanjem značaja udruživanja preduzetnica i kreiranja zajedničkih projekata, kao i razvojem zajedničkih proizvoda i ponuda, kroz PoWEr+ program su se razvile mnoge dugoročne saradnje učesnica, zahvaljujući kojima su pospješile svoju prodaju, postale vidljivije na tržištu, te svojim kupcima omogućile jedinstvene proizvode i usluge.

Program je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkim Država u BiH.