Program "osnaŽENE"

Uz podršku Općine Centar Sarajevo, te u saradnji sa Biroom za zapošljavanje Općine Centar, Fondacija 787 je u periodu od oktobra do decembra 2017. godine, implementirala projekat „osnaŽENE“ u sklopu kojeg su realizovana dva mini preduzetnička programa za ukupno 30 učesnica.

3 mjeseca 30 učesnica

Programi su realizovani kroz trodnevne radionice, te personalizirano poslovno savjetovanje za učesnice. Cilj projekta je bio da učesnice steknu znanja i vještine kako bi postale konkurentnije na tržištu rada, ali i kako bi se odvažile na pokretanje vlastitog biznisa/samozapošljavanje.

Učesnice su nakon trodnevnih radionica imale priliku za „1 na 1“ poslovno savjetovanje s ciljem pružanja dodatne pomoći u razvoju poslovnih ideja i implementaciji profesionalnih ciljeva.

Finalna evaluacija projekta je otkrila da od ukupno 30 učesnica, njih 7 već aktivno radi na implementaciji svojih poslovnih ideja i da namjeravaju registrovati biznis u narednih 6 mjeseci. Dodatnih 5 učesnica je istaklo da ima plan da pokrene svoj biznis u periodu od narednih godinu i pol dana. Ostale učesnice su istakle da im je projekat pomogao da steknu vještine i znanja zbog kojih se osjećaju spremnije i samopouzdanije da aktivno nastupe na tržištu rada u procesu traženja zaposlenja.