Tech Boost 1

Tech Boost je predakceleratorski program za startupove osmišljen po metodologiji, i vođen u implementaciji od strane prestižnog evropskog akceleratora, Startup Wise Guys.

Počeo u martu 2020.godine i okupio 10 early-stage startupa iz BiH i Crne Gore sa ciljem da u periodu od 8 sedmica nadograde i unaprijede svoja znanja i vještine pitchanja i prezentiranja, kao i da nauče nešto više o osnivanju biznisa i njegovim upravljanjem i konceptu lean startup-a, prodaje, marketinga, te investicija s ciljem pripreme za prvi krug investicija.

2 edukativna bootcampa 10 startapa iz BiH i CG 8 sedmica 8 edukativnih sesija 3 višednevna bootcampa 22 međunarodnih i lokalnih mentora/ica 2 uspješne investicije 1 evropska tech konferencija

Učesnici/e su intenzivno radili sa lokalnim ali i međunarodnim mentorima/cama iz poznatog evropskog startup akceleratora Startup Wise Guys. Projekat je završen odlaskom najuspješnijih startupa na Podim konferenciju u Sloveniji, gdje se u maju 2020. godine bosanskohercegovački startup “Tayra” plasirao među top 16 startapa u Evropi, dok je pobjedu odnio startap “Farseer” iz Hrvatske, koji je također sudjelovao u navedenom predakceleracijskom programu u susjednoj državi.

Fondacija je 15. juna za učesnike organizovala radionicu sa Stoyanom Yankovom, preduzetnikom, govornikom i trenerom za produktivnost sa adresom u Danskoj. Startupi Tech Boost programa su uspjeli da nauče nešto više o PERFORM metodologiji i njenom utjecaju na rad preduzetničkog tima. Tokom radionice, 9 startupa iz BiH i Crne Gore su porazgovarali detaljnije o zdravim i nezdravim navikama svakodnevnog života koji itekako utječu na produktivnost – različitost ličnosti u timu, različiti komunikacijski stilovi, navike spavanja, sposobnost dobre lične i timske organizacije, mogućnost efikasne raspodjele poslova i sl. Po završetku radionice, učesnici/ce su mogli zakazati 1:1 sesije sa Stoyanom na kojim bi detaljnije mogli porazgovarati o postojećoj problematici kao i o pronalasku adekvatnih rješenja. 

 

Tech Boost program je prvi program ove vrste u BiH, a koji se istovremeno tokom 2020. godine implementirao u još 4 države Zapadnog Balkana – Hrvatska, Kosovo, Srbija i Sjeverna Makedonija, okupivši preko 40 regionalnih startapa. Lokalni realizator projekta u BiH je bila Fondacija 787, a ostali regionalni lokalni partneri bili su Poduzetnički centar KZZ (Hrvatska), Bio-Sense (Srbija), Innovation Centre Kosovo (Kosovo) i Seavus Accelerator (Sjeverna Makedonija).

Program je realizovan uz podršku Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE) i Startup Wise Guys.