Tech Boost 3
Tech Boost 3 je pred-akceleratorski program za startupove koji je po treći put zaredom implementirala Fondacija 787 u saradnji sa svojim ranijim partnerom koji je ujedno i jedan od najboljih evropskih akceleratora, Startup Wise Guys i vodećim inkubatorom, akceleratorom i savjetodavnom firmom Spring Activator sa sjedištem u Kanadi, koji su startupovima iz Bosne i Hercegovine donijeli obrazovni set osmišljen s ciljem osnaživanja preduzetnika/ca i pružanja podrške pri skaliranju u ranoj fazi. Program je ponudio priliku startupima da steknu relevantna znanja, praktično rade na svom razvoju, te da se takmiče za ulazak u akceleracijsku fazu kao i za nagradu od 15000 EUR.
1 regionalno pitch takmičenje 11 tehnoloških startapa iz BiH 14 internacionalnih/lokalnih mentora/ica 2 edukativna bootcamp-a 2 grupna mentorska sesija 2 plasmana bh. startup-a u prvu regionalnu akceleraciju 6 check-in sesija 6 edukativnih radionica preko 53h sata mentorstva

Program pred-akceleracije je implementiran u periodu septembar-decembar 2021., a pohađalo ga je 11 startupova koji su tokom programa imali priliku biti dio velikog broja radionica kao i serije grupnih i individualnih mentorskih sesija

Završnica programa pre-akceleracije bio je Tech Boost Western Balkans Startup Demo Day koji je održan online putem Hopin platforme 17. decembra 2021. Događaj je održan online zbog pogoršanja epidemiološke situacije na međunarodnom i lokalnom nivou. U demo danu su učestvovala 32 startupa iz 5 zemalja regiona – BiH, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Regionalni Demo Day bio je jednodnevni događaj, koji je pored pitcheva uključivao i dva ključna govora: Francesco Cracolici na temu „Tajna uspjeha koju već većina startupa ignorira“ i Dejana Tonića na temu „Skaliranje startupa na Zapadnom Balkanu – šta je to nedostaje”. Za pitching takmičenje, ukupno 32 startupa podijeljeno je u 4 online grupe (pitching sobe) i svi pitchevi su održani istovremeno.

Svaka soba je imala svoje članove žirija koji su slijedili iste kriterije ocjenjivanja. Kao rezultat toga, odabrano je 16 startupa koji će se pridružiti finalu kako bi dobili priliku da se pridruže prvom regionalnom ubrzanju i dobili mogućnosti za financiranje. Ovih 16 startupa plasiralo se u finalnoj utakmici za 12 mjesta u prvom regionalnom ubrzanju. O uspjehu startapa odlučivao je žiri, bodujući startape na skali od 1 do 5. Naime, u svakoj pitching sobi bila su 4 člana žirija + moderator. U finalnoj utakmici sudilo je 6 članova žirija. Ukupno dva startupa iz Bosne i Hercegovine ušla su u finalnih 12 i prihvatila učešće u regionalnom akceleracijskom programu.

Program je implementiran u saradnji sa Evropskim fondom za Jugoistočnu Evropu EFSE.