Tech Boost Stars

Tech Boost Stars je akceleratorski program koji je implementiran od februara do juna 2022. kao naredna faza programske podrške za biznise koji su prošli predakceleraciju kod Fondacije 787 ili partnerskih organizacija u regionu u sklopu projekta koji je finansirao EFSE fond. Ukupno 32 startupa je, kroz Tech Boost Western Balkans Startup Demo Day koji je održan 17.12.2021., pokušalo doći do svog mjesta u programu. Odabranih 12 startupova je u januaru 2022. učestvovalo u dijagnostičkim sastancima na osnovu kojih je kreiran akceleracijski program potpuno prilagođen njihovim potrebama.

Program je počeo kao kombinacija online i aktivnosti uživo koje su se provodile tokom četiri mjeseca i uključivale su 8 radionica, 3 bootcampa, Q&A sesije, vršnjačke razmjene, sesije sa uspješnim startupovima i investitorima, mentorske sesijame kao i sesije poslovne facilitacije. Ove aktivnosti sprovele su F787, uz podrsku partnera Spring Activator, Startup Wise Guys, te regionalnih partnera Destil iz Albanije, Seavus Accelerator iz Sjeverne Makedonije, Inovacijski centar Kosovo, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije iz Hrvatske.
Tokom programa, učesnici programa su dobili pristup mreži mentora koju su obezbijedili svi partneri na programu, dok su facilitaciju svakom startupu pružila tri facilitatora koji su proveli 400 sati obavljajući zadatke dijagnostike, kreiranja individualnog plana i ciljeva sa svakim startupom, provodeći dvonedeljne sprintove, obavljajući redovne check-ova i povezujući startupove sa mentorima i anđelima investitorima.

Program je uspješno završilo 11 startupova i predstavilo se na Tech Boost Stars Demo Day-u u Sarajevu kojem je prisustvovalo skoro 100 učesnika uključujući investitore, startupove i dionike ekosistema iz regije. Dva startupa su odnijela pobjedu na ovom Demo Day-u. Startup GoGender iz Bosne i Hercegovine dobio je MTSB nagradu osiguranu u saradnji sa Digital Den-om i Ministarstvom vanjskih poslova US (Department of State). Nagrada je osigurala besplatno putovanje i boravak u SAD-u u svrhu povezivanja sa investitorima, VC fondovima i drugim predstavnicima startap ekosistema kao što su univerziteti, akceleratori i druge institucije u 6 država SAD. Vrijednost ove nagrade je 4.500 eura i otvara mogućnost da se u Crnoj Gori dobije investicija do 100.000 eura kroz mehanizam otključan kroz Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija.
Startup Beehold iz Srbije dobio je glavnu nagradu programa od 15.000 EUR za najbolji pitch i poslovni